Artikelen

1 - 10 van 25 resultaten

 • Time to market is old school

  Volgens Jurgen Wegbrans, product owner bij Blue Sky Group, draait het bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten niet meer om de time to market maar om de time to feedback. In de juni editie van Pensioen Bestuur & Management legt hij uit dat je niet moet focussen op het product, maar op de feedback die je onderweg verzamelt. Wat je daarmee doet bepaalt je uiteindelijke succes.

 • Langer doorwerken moet, maar lukt het ook?

  De boodschap is helder: ‘we’ moeten langer doorwerken. Want anders is ons stelsel niet betaalbaar. Dus stijgt de AOW-leeftijd en stijgen de pensioenleeftijden in de pensioenregelingen mee. Maar dat doorwerken, lukt dat? Zijn al die banen er wel? Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie en -advies van UWV, scheidt het kaf van het koren in Blauw magazine.

 • Gooi alle ramen en deuren open!

  Hoe kijken we aan tegen big data en kunstmatige intelligentie? Moeten we deze technieken inzetten om een rol van betekenis te kunnen blijven spelen in de maatschappij? En zo ja, hoe ver willen we daar dan in gaan? Lokke Moerel, hoogleraar technologie en recht aan Tilburg Law School en advocaat bij Morrison en Foerster, is ervan overtuigd dat de pensioensector nu echt aan de slag moet met innovaties.

 • Framing: Het beeld dat woorden oproepen

  Het geld klotst bij pensioenfondsen tegen de plinten’: dat klinkt anders dan ‘pensioenfondsen hebben ruim voldoende buffers’. Het is een voorbeeld van framing, het meegeven van een emotionele lading aan een bericht. En als een onderwerp eenmaal geframed is, zie er dan maar weer vanaf te komen. Sarah Gagestein, framingspecialist en eigenaar van bureau Taalstrategie, legt uit hoe het werkt.

 • Boeiende paradox

  Als pensioenbranche halen we nu nog te veel verantwoordelijkheid naar ons toe. Gevolg: de deelnemer leunt achterover. Maar het gaat om je inkomen voor later, vaak tientallen jaren lang. Dat is echt belangrijk en je mag van deelnemers dan ook best verwachten dat ze er af en toe bij stilstaan en zélf weloverwogen keuzes maken. It takes two to tango.

 • Als het aan de kat lag...

  De individuele deelnemer krijgt het in de toekomst (steeds meer) voor het zeggen. Wat betekent dit voor de manier waarop pensioenfondsen omgaan met deelnemers en welke impact heeft dit op de rol van het bestuur? Algemeen directeur Toine van der Stee en marketing manager Ruud Lahr deelden tijdens het jaarcongres van de Pensioenfederatie hun visie en ervaringen. Bekijk de video met een samenvatting van hun verhaal.

 • "Nominale zekerheid was er niet, is er niet en zal er ook nooit zijn."

  In het kader van het thema "verantwoord uitbesteden" legde de redactie van Pensioen Bestuur & Management algemeen directeur BSG, Toine van der Stee, een aantal vragen voor. Hij geeft antwoord op vragen als hoe kijk je aan tegen verantwoord uitbesteden, wat is er de afgelopen jaren veranderd en wat betekenen de ontwikkelingen voor BSG?

 • "Het draait om het resultaat en de houdbaarheid op de lange termijn"

  In een interview in Fondsnieuws vertelt chief investment officer Jack Jonk meer over het beleggingsbeleid van BSG. Hij blijft positief over aandelen uit opkomende markten, stelt dat de bullmarkt in aandelen uit ontwikkelde landen nog niet ten einde is en bespreekt de drie illiquide beleggingen die thuishoren in de portefeuille van elk pensioenfonds.

 • MiFID II: Meer transparantie en lagere kosten

  Het doel van MiFID ll (Markets in Financial Instruments Directive), op 3 januari 2018 in werking getreden, is het efficiënter en transparanter maken van de Europese financiële markten en het vergroten van de bescherming van beleggers. Wat zijn de gevolgen van de nieuwe regelgeving?

 • Wat is het geheim van een goede Raad van Toezicht

  Nu ook ondernemingspensioenfondsen groter dan 1 miljard een raad van toezicht moeten hebben, stellen we in ons vierluik twee vragen: 'Hoe kom je aan een goed functionerende RvT?' en 'Hoe kun je er ook zelf zoveel mogelijk profijt van hebben?'. Aan het woord Daniëlle Melis (o.a. commissaris Blue Sky Group), Erwin Cramer (directeur Bestuursbureau bij bedrijfspensioenfonds Koopvaardij), Tim Kamphorst (partner bij The Executive Network) en Chantal Boekkooi (beleidsmedewerker Stichting Heineken Pensioenfonds).