Het pensioenfonds beheert een groot vermogen en wil dat zo verantwoord mogelijk doen, met aandacht voor het milieu en voor de samenleving. Op dat gebied heeft het pensioenfonds al flinke stappen gezet. Bestuurslid Jeroen van der Put en Angeles Toledo, adviseur van het pensioenfonds op het gebied van verantwoord beleggen, schetsen de plannen voor de nabije toekomst.
Private equity: veel pensioenfondsen hebben het in de portefeuille. En het lijkt erop dat die markt groeit, mede door de lage rente. Ondernemingen kozen de afgelopen jaren steeds vaker voor private investeerders, de beursgang is kennelijk minder populair geworden. Maar wat is de trend in private equity, is het groot, wordt het groter, ook relatief als beleggingscategorie? Peter Roosenboom, als hoogleraar entrepreneurial finance and private equity verbonden aan de Rotterdam School of Management, scheidt het kaf van het koren.
Norbert Bol is gestart als interim Manager Real Assets om te helpen bij de verdere opbouw van de vastgoed- en infrastructuurportefeuille. We zijn blij met zijn komst, want hij is een zeer ervaren Chief Investment Officer in Real Assets.
Herbalanceren van de beleggingsportefeuille: wat is het, hoe vaak moet het en hoe zorg je dat emoties geen rol spelen als de markt een dip heeft? Jarno Dijkstra, portfoliomanager Asset Allocation & Overlay, geeft in dit artikel zijn visie op herbalanceren.
In een continu veranderend pensioenlandschap loont een duidelijke route. In een aantal interviews geven pensioenprofessionals afwisselend hun visie op de toekomst of een toelichting op een actuele gebeurtenis in hun vakgebied. In deze editie praten we met Hanna Spanier, ESG-analist (environment, social, governance), over de dilemma’s rond duurzaamheid.
"Bij Staples vinden we een goede bescherming van de persoonsgegevens van onze deelnemers te belangrijk om ‘het er maar een beetje bij te doen’. Maar om zelf een medewerker op te leiden en die ook doorlopend up-to-date te houden op het gebied van privacybescherming, vonden wij toch wel een pittige taak. Daarom hebben we ervoor gekozen om gebruik te maken van de Privacy Officer van Blue Sky Group.
In een continu veranderend pensioenlandschap loont een duidelijke route. In dit artikel geven Mireille Rondel en André van Diermen hun visie op het succesvol automatiseren van de overdracht van kleine pensioenen.
Nu alle traditionele beleggingsklassen relatief duur zijn en de rente nog een hele tijd laag zal blijven, zoeken pensioenfondsen alternatieven die langdurig een relatief zeker rendement bieden en kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige portefeuille. Waar liggen de mogelijkheden? De vermogensbeheerders van Blue Sky Group stellen vast dat de verschuiving al gaande is en verwachten dat het belang van alternatieve beleggingen de komende jaren geleidelijk verder zal toenemen.
Voor de operational due diligence activiteiten in het selectieproces van externe vermogensbeheerders zijn we een samenwerking aangegaan met Lestrade. Door het onafhankelijke advies van Lestrade toe te voegen aan het selectieproces, bieden we onze klanten nog meer grip op de gehele keten en versterken we onze fiduciaire propositie.
Fervente zekerheidszoekers kunnen tegenwoordig de gekste garanties krijgen: naast de bekende zon- of sneeuwgaranties, kun je ook een walvis-of een berggorillagarantie bestellen bij je vakantie. Of een naald-vast-garantie bij je kerstboom, een ‘gas-los-garantie’ op je CV-ketel, een bloei- en groeigarantie op je bloembollen of juist een niet-bloeigarantie op de bamboe in je tuin… Voor pensioenen weten we dat garanties niet altijd te realiseren zijn. Gelukkig komen de conclusies van talrijke gedragsonderzoeken ons te hulp.
ESG vormt tegenwoordig bij steeds meer vermogensbeheerders de kern van het beleggingsbeleid, maar de manier waarop ESG-factoren gemeten worden, blijft onduidelijk. Martijn Huijnen, ESG specialist bij Blue Sky Group, deed mee aan een door Financial Investigator georganiseerde Ronde Tafel gesprek over dit onderwerp.