Nieuws

  • Beleggen buiten de beurs

    Private equity: veel pensioenfondsen hebben het in de portefeuille. En het lijkt erop dat die markt groeit, mede door de lage rente. Ondernemingen kozen de afgelopen jaren steeds vaker voor private investeerders, de beursgang is kennelijk minder populair geworden. Maar wat is de trend in private equity, is het groot, wordt het groter, ook relatief als beleggingscategorie? Peter Roosenboom, als hoogleraar entrepreneurial finance and private equity verbonden aan de Rotterdam School of Management, scheidt het kaf van het koren.

  • Norbert Bol nieuwe interim Manager Real Assets

    Norbert Bol is gestart als interim Manager Real Assets om te helpen bij de verdere opbouw van de vastgoed- en infrastructuurportefeuille. We zijn blij met zijn komst, want hij is een zeer ervaren Chief Investment Officer in Real Assets.

  • Beleggen als balanceeract

    Herbalanceren van de beleggingsportefeuille: wat is het, hoe vaak moet het en hoe zorg je dat emoties geen rol spelen als de markt een dip heeft? Jarno Dijkstra, portfoliomanager Asset Allocation & Overlay, geeft in dit artikel zijn visie op herbalanceren.

  • Blue Sky Group wint PensioenWegwijzer 2021

    Voor de zevende keer is donderdag 4 november de PensioenWegwijzer uitgereikt aan een organisatie uit de financiële sector met het meest innovatieve praktijkvoorbeeld om pensioenkeuzes makkelijker te maken. De uitreiking vond plaats tijdens een inspiratiebijeenkomst voor vernieuwende pensioencommunicatie met als thema: nieuwe manieren om over je oude dag te praten. Onderdeel van het programma was de finale van de PensioenWegwijzer 2021 waarin vijf finalisten streden met live pitches. De prijs werd door de jury namens platform Wijzer in geldzaken uitgereikt aan Blue Sky Group. 
  • Waarom duurzaamheid niet simpel is

    In een continu veranderend pensioenlandschap loont een duidelijke route. In een aantal interviews geven pensioenprofessionals afwisselend hun visie op de toekomst of een toelichting op een actuele gebeurtenis in hun vakgebied. In deze editie praten we met Hanna Spanier, ESG-analist (environment, social, governance), over de dilemma’s rond duurzaamheid.
  • Pensioen dat past bij het leven van alledag

    In de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is er veel aandacht voor de communicatie met deelnemers. Met name wordt opgeroepen om ze vooral mee te nemen in het waarom van het nieuwe stelsel en duidelijkheid te geven over de financiële gevolgen van de transitie. Om richting te geven aan deze communicatie is het goed om eerst vast te stellen op welke manier je naar de verandering kijkt.
  • Groots resultaat met kleine pensioenen

    In een continu veranderend pensioenlandschap loont een duidelijke route. In dit artikel geven Mireille Rondel en André van Diermen hun visie op het succesvol automatiseren van de overdracht van kleine pensioenen.

  • Binnen nieuwe lijntjes kleuren

    Nu alle traditionele beleggingsklassen relatief duur zijn en de rente nog een hele tijd laag zal blijven, zoeken pensioenfondsen alternatieven die langdurig een relatief zeker rendement bieden en kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige portefeuille. Waar liggen de mogelijkheden? De vermogensbeheerders van Blue Sky Group stellen vast dat de verschuiving al gaande is en verwachten dat het belang van alternatieve beleggingen de komende jaren geleidelijk verder zal toenemen.

  • Samenwerking met Lestrade op het gebied van operational due diligence

    Voor de operational due diligence activiteiten in het selectieproces van externe vermogensbeheerders zijn we een samenwerking aangegaan met Lestrade. Door het onafhankelijke advies van Lestrade toe te voegen aan het selectieproces, bieden we onze klanten nog meer grip op de gehele keten en versterken we onze fiduciaire propositie.

  • Naar een echt verhaal in plaats van een mooie uitleg

    De grote lijnen van het nieuwe pensioenstelsel zijn duidelijk. Maar zoals vaak schuilt de duivel in de details. De komende periode liggen er tal van belangrijke ‘details’ op de bestuurstafel. Om bestuurders te helpen bij het maken van de juiste keuzes publiceren we een serie blogs waarin onze specialisten verschillende onderwerpen uitlichten. Kristine Noordergraaf, manager communicatie bij Blue Sky Group, belicht het communicatieplan.

  • Risicobereidheid: we hebben iets uit te leggen

    Fervente zekerheidszoekers kunnen tegenwoordig de gekste garanties krijgen: naast de bekende zon- of sneeuwgaranties, kun je ook een walvis-of een berggorillagarantie bestellen bij je vakantie. Of een naald-vast-garantie bij je kerstboom, een ‘gas-los-garantie’ op je CV-ketel, een bloei- en groeigarantie op je bloembollen of juist een niet-bloeigarantie op de bamboe in je tuin… Voor pensioenen weten we dat garanties niet altijd te realiseren zijn. Gelukkig komen de conclusies van talrijke gedragsonderzoeken ons te hulp.

  • Digitale dienstverlening: 'Een leerproces voor beide partijen’

    De pensioenwet verplicht pensioenfondsen om correct, duidelijk en evenwichtig informatie te verstrekken, die aansluit op de behoeften van de deelnemer. Steeds vaker doen we dit digitaal. Maar hoe doseren we dit goed en hoe weten we of deelnemers onze informatie goed begrijpen? Willen mensen wel met een computer praten? En wat doet vergaande digitalisering met onze band met de deelnemers? Jan van Dijk, Emeritus hoogleraar Communicatiewetenschap en Sociologie van de Informatiesamenleving aan de Universiteit Twente geeft zijn visie op digitale dienstverlening.

  • Samenwerken is essentieel bij het meten van ESG

    ESG vormt tegenwoordig bij steeds meer vermogensbeheerders de kern van het beleggingsbeleid, maar de manier waarop ESG-factoren gemeten worden, blijft onduidelijk. Martijn Huijnen, ESG specialist bij Blue Sky Group, deed mee aan een door Financial Investigator georganiseerde Ronde Tafel gesprek over dit onderwerp.
  • Vier lessen om je geluid te laten horen

    Wat kan een pensioenfonds doen om in al het geweld van de beeldvorming zijn eigen geluid te laten horen? Victor Vlam ziet vier tactieken die pensioenfondsen zich ter harte zouden moeten nemen: de kunst van framing, de offensieve aanpak, de emotionele lading en de oneliner. 

  • Het is maar de vraag of het erg is

    Er wordt steeds beweerd dat de sociale media het hebben gedaan, dat die polarisatie in de hand werken, maar volgens Rens Vliegenthart is dat nog maar de vraag. In zijn onderzoek als hoogleraar richt hij zich op de manier waarop met name politiek en media op elkaar inwerken, hoe de politieke agenda wordt gevormd en hoe dat leidt tot beeldvorming in de samenleving.

  • Gooi alle ramen en deuren open!

    Hoe kijken we aan tegen big data en kunstmatige intelligentie? Moeten we deze technieken inzetten om een rol van betekenis te kunnen blijven spelen in de maatschappij? En zo ja, hoe ver willen we daar dan in gaan? Lokke Moerel, hoogleraar technologie en recht aan Tilburg Law School en advocaat bij Morrison en Foerster, is ervan overtuigd dat de pensioensector nu echt aan de slag moet met innovaties.

  • Framing: Het beeld dat woorden oproepen

    Het geld klotst bij pensioenfondsen tegen de plinten’: dat klinkt anders dan ‘pensioenfondsen hebben ruim voldoende buffers’. Het is een voorbeeld van framing, het meegeven van een emotionele lading aan een bericht. En als een onderwerp eenmaal geframed is, zie er dan maar weer vanaf te komen. Sarah Gagestein, framingspecialist en eigenaar van bureau Taalstrategie, legt uit hoe het werkt.