Artikelen

  • Wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen aangeboden aan Tweede Kamer

    Vanmiddag heeft de minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen het wetsvoorstel 'Wet toekomst pensioenen' naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit voorstel bevat een aantal relevante wijzigingen ten opzichte van het voorstel dat ruim een jaar geleden ter consultatie werd uitgebracht. De punten die hierin het meest in het oog springen, hebben wij alvast voor u op een rijtje gezet en geanalyseerd.
  • Uitwerking pensioenakkoord: evenwichtig en uitlegbaar

    Het pensioenakkoord moet straks in de praktijk allereerst evenwichtig zijn. Oók voor de ongeveer twee miljoen deelnemers van ondernemingspensioenfondsen. Dat komt niet per se vanzelf goed, vertelt Wouter van Eechoud van Stichting Pensioenfonds IBM Nederland, kortweg SPIN. Vandaar dat ondernemingspensioenfondsen actief bijdragen aan de uitwerking van het akkoord.

  • 'Hogere complexiteit tegen lagere kosten, kan dat wel?'

    Blue Sky Group staat net als andere pensioenuitvoerders voor de uitdaging het pensioenakkoord voor klanten praktisch te vertalen naar soepele en efficiente uitvoering. Bij deze praktische vertaling plaatst Erik Bakker, directeur Pension Management bij Blue Sky Group, in een interview voor Eye on finance magazine enkele kritische kanttekeningen: “hogere complexiteit tegen lagere kosten, kan dat wel?"
  • Boeiende paradox

    Kristine Noordergraaf is manager communicatie bij Blue Sky Group. Ze wil deelnemers in beweging brengen door te communiceren vanuit hún perspectief.

  • Framing: Het beeld dat woorden oproepen

    Het geld klotst bij pensioenfondsen tegen de plinten’: dat klinkt anders dan ‘pensioenfondsen hebben ruim voldoende buffers’. Het is een voorbeeld van framing, het meegeven van een emotionele lading aan een bericht. En als een onderwerp eenmaal geframed is, zie er dan maar weer vanaf te komen. Sarah Gagestein, framingspecialist en eigenaar van bureau Taalstrategie, legt uit hoe het werkt.