Artikelen

  • ESG voor landen: de koopman en de dominee

    Vrijwel elk pensioenfonds heeft het: een lijstje met landen waarin niet wordt belegd. Deels zijn dat voor de hand liggende staten, maar de laatste tijd is de discussie rond staatsobligaties in beweging gekomen, zeker ook door de Russische inval in Oekraïne. Hoe bepaal je dan je koers, in het kielzog van de geopolitieke storm? Hanna Spanier, ESG-adviseur bij Blue Sky Group, schetst hoe de koopman en de dominee samen naar een balans zoeken.
  • 'We versnellen het transitieproces door de toekomst nu al concreet in beeld te brengen’

    Het nieuwe pensioenstelsel is nog niet in beton gegoten. Het wetsvoorstel en de concept lagere regelgeving hebben de mogelijkheden voor de nieuwe pensioenregelingen meer concreet gemaakt, maar de parlementaire behandeling kan nog tot veranderingen leiden. Toch weet Blue Sky Group het transitieproces te versnellen voor pensioenfondsen. Hoe kan dat? “Door de toekomst nu al in beeld te brengen. Dat helpt sociale partners en pensioenfondsen enorm. Hiermee wordt het gesprek ineens concreet”, aldus Josje Wijckmans.
  • Naar een echt verhaal in plaats van een mooie uitleg

    De grote lijnen van het nieuwe pensioenstelsel zijn duidelijk. Maar zoals vaak schuilt de duivel in de details. De komende periode liggen er tal van belangrijke ‘details’ op de bestuurstafel. Om bestuurders te helpen bij het maken van de juiste keuzes publiceren we een serie blogs waarin onze specialisten verschillende onderwerpen uitlichten. Kristine Noordergraaf, manager communicatie bij Blue Sky Group, belicht het communicatieplan.

  • Vier lessen om je geluid te laten horen

    Wat kan een pensioenfonds doen om in al het geweld van de beeldvorming zijn eigen geluid te laten horen? Victor Vlam ziet vier tactieken die pensioenfondsen zich ter harte zouden moeten nemen: de kunst van framing, de offensieve aanpak, de emotionele lading en de oneliner. 

  • Het is maar de vraag of het erg is

    Er wordt steeds beweerd dat de sociale media het hebben gedaan, dat die polarisatie in de hand werken, maar volgens Rens Vliegenthart is dat nog maar de vraag. In zijn onderzoek als hoogleraar richt hij zich op de manier waarop met name politiek en media op elkaar inwerken, hoe de politieke agenda wordt gevormd en hoe dat leidt tot beeldvorming in de samenleving.